Σε πολιτική συμφωνία - μήνυμα προς την ΕΚΤ φαίνεται να επιμένει η Αθήνα

Σε πολιτική συμφωνία - μήνυμα προς την ΕΚΤ προκειμένου να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας φαίνεται να επιμένει η Αθήνα, κάτι που δεν αποκλείει ο Μπενουά Κερέ μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου. Παρόλαυτα, το Σάββατο καταγράφηκε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group

Eιδικότερα, ο κ. Κερέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε περίπτωση που υπάρχει στον ορίζοντα μια συμφωνία.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα o Κερέ διατύπωσε αυτήν την θέση κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών από κράτη μέλη της Ευρωζώνης την περασμένη Τετάρτη.

Κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε το Σάββατο ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να ψηφίσει και να εφαρμόσει μέτρα, αρκεί να έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις. «Επιδιώκουμε μια έγγραφη δέσμευση για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και μετά να φέρουμε προς ψήφιση το όποιο νομοσχέδιο», είπε ο κυβερνητικός παράγοντας.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει σήμερα Κυριακή ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία δεν πρόκειται να εκταμιευτούν χρήματα πριν από τις 12 Μαΐου, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να έχει ψηφίσει στη Βουλή όλο το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Kυριακάτικου Τύπου το πακέτο των μέτρων που είναι έτοιμη να υπογράψει η κυβέρνηση φτάνει τα 2,6 δισεκ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η κατάργηση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που ισχύει από 1η Ιανουαρίου για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Επίσης, η αύξηση του συντελεστή από 2,1 σε 3,15 για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, ενδεχομένως με μία μικρή μείωση. Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης 3-5% στα πολυτελή καταλύματα και 3% επί του τζίρου σε μπαρ νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια το καλοκαίρι, στα νησιά του Αιγαίου.

Ακόμη συζητείται φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία και ακριβά είδη ρουχισμού, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από 10 σε 13% σε ΙΧ πάνω από 1929 κυβικά, αλλά και πληρωμές με κάρτες στα νησιά για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ. Ακόμη θα παγώσει, όπως φαίνεται, η 13η σύνταξη που σχεδίαζε να δώσει η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης διαμηνύει πάντως ότι εφαρμογή του email Χαρδούβελη δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί, ενώ τόνισε ότι δεν ανησυχεί ούτε για τη χρονική μετάθεση της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ ούτε για οποιαδήποτε άλλη πτυχή του κυβερνητικού προγράμματος.

«Δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο το οποίο να εμπεριέχει μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, βασικών υποχρεώσεων του κράτους για τα ασφαλιστικά ταμεία και έγκριση άδικων επενδυτικών σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις», διαβεβαιώνει πάντως σε συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης διευκρινίζει πως «μπορεί να έρθουν μέτρα που θα προκαλέσουν μια σχετική δυσαρέσκεια και που θα αφορούν τη μετάθεση προεκλογικών υποσχέσεων για αργότερα».

«Αν δεν μπορέσουμε να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη», λέει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η χώρα -προσθέτει- χρειάζεται μία εναλλακτική στα μνημόνια, μία προοδευτική και ανεξάρτητη πορεία και πρέπει να παραμεριστεί ότι εμποδίζει μία τέτοια εξέλιξη.
Πηγή: skai.gr