Αιφνιδιαστικές απώλειες για τα γερμανικά ομόλογα εν μέσω QE

Αιφνιδιαστική άνοδος καταγράφεται σήμερα Τετάρτη στις αποδόσεις των ομολόγων ισχυρών κρατών της Ευρώπης, εγείροντας ανησυχίες πως τα ευεργετικά αποτελέσματα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ίσως οδεύουν προς το τέλος.

Τα γερμανικά 10ετή ομόλογα – βαρόμετρο στην ευρωζώνη – εκτοξεύτηκαν ακόμα και στο 0,29%, τη στιγμή που τις προηγούμενες εβδομάδας «φλέρταραν» ακόμα και με αρνητικές αποδόσεις. Παρόμοιες κινήσεις παρατηρήθηκαν στα γαλλικά και τα βρετανικά ομόλογα.

Πριν την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, πολλοί επενδυτές αγόρασαν ευρωπαϊκούς τίτλους (παρά το πολύ χαμηλό επιτόκιο) με στρατηγικό στόχο να τους μεταπωλήσουν στη συνέχεια και να αποκομίσουν κέρδος από την αυξημένη ζήτηση που θα προκαλούσε η Ευρωτράπεζα.

Η τιμή ενός ομολόγου κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την απόδοσή του, άρα η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων λόγω της ζήτησης θα αύξανε την αξία των τίτλων.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι πως μετά τους πρώτους δυο μήνες ποσοτικής χαλάρωσης το θετικό κλίμα για τα ομόλογα των ισχυρών της ευρωζώνης αλλάζει, και συνεπώς το κόστος δανεισμού θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει.

Βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η απότομη άνοδος των επιτοκίων να συνιστά απλώς μια αυτόματη «διόρθωση» της αγοράς, μετά την ταχύτατη πτώση του κόστους δανεισμού τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr