Η Κύπρος «δεν είναι πια ευάλωτη» στις εξελίξεις στην Ελλάδα

Την πεποίθηση της πως η οικονομία και οι τράπεζες Κύπρου δεν είναι πλέον ευάλωτες στις εξελίξεις στην Ελλάδα εξέφρασε, με γραπτές δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, προσθέτοντας πάντως πως η Λευκωσία παραμένει έτοιμη να δράσει για να αποτραπεί κάθε μετάδοση της κρίσης.

«Η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει πλέον υψηλό κίνδυνο από τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Γιωρκάτζη, εξηγώντας πως οι δεσμοί μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των δυο χωρών έχουν εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό.

Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν πρέπει να παραμεληθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις των προβλημάτων στην Ελλάδα. «Παραμένουμε σε εγρήγορση και έτοιμοι να αντιδράσουμε σε κάθε αρνητική εξάπλωση [της κρίσης]».

Η κ. Γιωρκάτζη τόνισε όμως πως στα μάτια των διεθνών αγορών η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν αποσυνδεθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις αποδόσεις των ομολόγων των δυο χωρών.

«Η τροχιά των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων αποκλίνει από την αντίστοιχη τροχιά των ελληνικών ομολόγων, αντανακλώντας το διαζύγιο των δυο οικονομιών [στα μάτια] των διεθνών αγορών», σημείωσε η κ. Γιωρκάτζη.
Πηγή: skai.gr