Επιφυλάξεις Βάιντμαν για την παροχή βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες

Επιφυλάξεις σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ εξέφρασε από τη Ρίγα της Λετονίας ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, στον απόηχο των προειδοποιήσεων Ντράγκι για πιθανό έμμεσο περιορισμό της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA.

«Όπως γνωρίζετε, προβληματίζομαι σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν κάνουν τα πάντα προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν, στο πλαίσιο του ECOFIN.

Τόνισε επίσης πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι δυνατό να λυθεί με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

Υπενθυμίζεται πως χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του «κουρέματος» στις εγγυήσεις που πρέπει να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να εξασφαλίσουν έκτακτη ρευστότητα μέσω του μηχανισμού ELA.

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η παροχή ρευστότητας θα συνεχιστεί για όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες και έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Τυχόν αύξηση του «κουρέματος» θα σημαίνει πως τα ελληνικά ιδρύματα θα πρέπει να δίνουν περισσότερα εχέγγυα ώστε να λάβουν ρευστό από το Ευρωσύστημα, και συνεπώς θα περιοριστεί εμμέσως η πρόσβασή τους στον ELA.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι εγγυήσεις που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι απεριόριστες, αύξηση του «κουρέματος» θα σήμαινε πως οι διαθέσιμες εγγυήσεις θα εξαντληθούν ταχύτερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μη βιωσιμότητας.
Πηγή: skai.gr