Η Πορτογαλία θέλει να αποπληρώσει πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ

«Αποφασίσαμε να υποβάλουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας αίτημα για την αποπληρωμή όλου του υπόλοιπου χρέους μας προς το ΔΝΤ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε ομιλία του στο πορτογαλομεξικανικό εμπορικό συμβούλιο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της η Πορτογαλία έλαβε το 2011 δάνειο 29,6 δισεκ. ευρώ από το ΔΝΤ. Τον Μάιο πλήρωσε τα 6,6 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πορτογαλικής κυβέρνησης, η χώρα θα μπορέσει να εξοικονομήσει 730 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους από το 2015 ως το 2019, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί πιο φθηνά από τις αγορές.

Η Πορτογαλία ακολουθεί με αυτό τον τρόπο την Ιρλανδία, η οποία έχει ήδη αποπληρώσει νωρίτερα 12,5 δισεκ. ευρώ από τα 22,5 δισεκ. που είχε λάβει από το ΔΝΤ.

Προκειμένου η Λισαβόνα να μπορέσει να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειό της χρειάζεται η έγκριση όλων των πιστωτών της, δηλαδή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η Πορτογαλία θα έπρεπε να ξεκινήσει να αποπληρώνει το ΔΝΤ φέτος, με την καταβολή 550 εκατ. ευρώ, και να ολοκληρώσει την αποπληρωμή του δανείου ως το 2024.
Πηγή: skai.gr