Σενάριο έμμεσης μείωσης του ELA από Ντράγκι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσης της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες άφησε ο πρόεδρος Μάριο Ντράκι, στον απόηχο του Eurogroup στη Λετονία, όπου φανερώθηκε η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους εταίρους-πιστωτές.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωτράπεζα ενδέχεται να επανεξετάσει το «κούρεμα» (haircut) που ζητά για τις εγγυήσεις που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως εχέγγυα ώστε να αντλήσουν έκτακτη ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA.

Το «κούρεμα» αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό επί της αξίας της εγγύησης. Δηλαδή, π.χ. με κούρεμα 20%, για να λάβει 100 ευρώ σε έκτακτη ρευστότητα μια ελληνική τράπεζα πρέπει να δώσει εγγυήσεις αξίας 120 ευρώ.

Τυχόν αύξηση του «κουρέματος» από την ΕΚΤ θα σημαίνει πως τα ελληνικά ιδρύματα θα έχουν μικρότερη επιστροφή για τις εγγυήσεις που δίνουν και συνεπώς, ουσιαστικά, θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στον ELA, καθώς θα υπάρχει και ταχύτερη εξάντληση των ενέχυρων που μπορούν να δώσουν.

Παρά ταύτα, ο κ. Ντράγκι επαναβεβαίωσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δίνει ELA στις ελληνικές τράπεζες εφόσον αυτές παραμένουν βιώσιμες και προσφέρουν τις απαραίτητες εγγυήσεις-εχέγγυα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας προειδοποίησε πως ο «χρόνος τελειώνει» για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. «Η ταχύτητα είναι απαραίτητη», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου. Το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει επιπλέον ότι το κούρεμα την παρούσα στιγμή φτάνει στο επίπεδο του 30%.
Πηγή: skai.gr