Bloomberg: Οι κινήσεις Τσίπρα θυμίζουν Αργεντινή

Η ΕΚΤ μελετά μέτρα για τον περιορισμό της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, που ζητούν τη διακοπή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές της ευρωτράπεζας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου σχεδιάζεται η μείωση της αξίας των εγγυήσεων που καταθέτουν οι τράπεζες όταν δανείζονται από την ΕΚΤ, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το όριο της ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν.

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα δεν έχουν συζητηθεί σε επίσημο επίπεδο, θα μπορούσαν να ληφθούν υπ΄όψιν, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να πείσει σύντομα τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης ότι μπορεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να αποφύγει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει το Bloomberg επικαλούμενο σχετικές πηγές, η ρευστότητα που μπορεί να εξασφαλίσει το Δημόσιο μέσω των ταμειακών αποθεμάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης υπολογίζεται περίπου στα 2 δις.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καθιστά «υποχρεωτική» τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων δήμων και περιφερειών σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εξασφαλίσει ρευστότητα για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και για την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ.

Το πρακτορείο παρομοιάζει την κίνηση αυτή με αντίστοιχες κινήσεις στις οποίες προχώρησε η Αργεντινή όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια των ταμειακών της διαθέσιμων κατά την τελευταία δεκαετία και αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο χρόνος εξαντλείται για τον Τσίπρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr