Η Ευρώπη ετοιμάζει αντιμονοπωλιακή επίθεση κατά της Gazprom

Έτοιμη να εξαπολύσει επίσημες αντιμονοπωλιακές κατηγορίες κατά του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», της «Wall Street Journal» και του πρακτορείου Reuters, σε μια κίνηση που ενδέχεται να βαθύνει τη ρήξη μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, η οποία πηγάζει από την κρίση στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή διερευνά τις πρακτικές της Gazprom από τα τέλη του 2012, εστιάζοντας σε υποψίες πως ο ρωσικός κολοσσός αξιοποιεί την επιρροή που ασκεί σε ορισμένα κράτη-μέλη όπου είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής.

Μεταξύ άλλων, οι Βρυξέλλες εξετάζουν αν η ρωσική εταιρεία ορίζει με ύποπτο τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, εάν εμποδίζει την προώθηση του εισαγόμενου αερίου σε άλλα κράτη, αλλά και την πρακτική της Gazprom να συνδέει τις τιμές που χρεώνει με την τιμή του πετρελαίου.

Το «κατηγορητήριο» – γνωστό ως δήλωση ενστάσεων – φέρεται να ήταν έτοιμο από τα τέλη του 2014, αλλά μπήκε στον «πάγο» εν μέσω ελπίδων πως θα υπήρχε βελτίωση στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

Η νομική επίθεση της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα.

Η Gazprom καλύπτει περίπου το 30% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο, όμως η σχέση μεταξύ των δυο εμπορικών εταίρων έχει πληγεί από την ευρω-ρωσική αντιπαράθεση με αφορμή την Ουκρανία.

Περίπου το 50% των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη διέρχονται και από τους αγωγούς της Ουκρανίας, ωστόσο η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επεκτείνει τη σχετική σύμβαση μετά τη λήξη της, το 2019, επιλέγοντας αντίθετα τη διαδρομή του σχεδιαζόμενου αγωγού Turkish Stream, ο οποίος θα φτάνει μέσω της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η επιλογή της Μόσχας έχει έντονο γεωπολιτικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι η στροφή στον Turkish Stream σημαίνει πως, εάν δεν υπάρξει αλλαγή σχεδίων, η Ευρώπη θα πρέπει να κατασκευάσει δίκτυο αγωγών που θα τη συνδέει με τα ελληνοτουρκικά σύνορα (αντί για την Ουκρανία), ενώ το Κίεβο θα υποστεί σοβαρή υποβάθμιση στον ενεργειακό χάρτη.

Εάν η Ελλάδα συμφωνήσει να συμμετάσχει στον ρωσο-τουρκικό αγωγό, αυτός θα μπορούσε να επεκταθεί προς την κεντρική Ευρώπη, χωρίς όμως ακόμα να είναι σαφές αν έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα που εν τέλει μπλόκαραν τον ρωσικό αγωγό South Stream (που ήταν και η πρώτη επιλογή της Ρωσίας).

Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για το ρόλο που θα έχει ο Turkish Stream στο όλο ενεργειακό σύστημα της Ε.Ε., καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω του Νότιου Διαδρόμου, που στηρίζεται στον υπό κατασκευή αγωγό TANAP-TAP (που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο και θα διέρχεται και μέσω Ελλάδας).

Άγνωστο παραμένει αν οι αγωγοί TANAP-TAP και Turkish Stream θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης