Κονστάνσιο: Τυχόν πτώχευση της Ελλάδας δεν σημαίνει και Grexit

Τυχόν πτώχευση της Ελλάδας δεν θα σήμαινε αυτομάτως και έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ευρωβουλή.

Ο κ. Κονστάνσιο επισήμανε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να εγγυηθεί την επ’ αόριστον παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, και σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ευρωτράπεζα πως δεν έχει παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις συναλλαγές, το νούμερο 2 της ΕΚΤ σχολίασε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης και εισαγωγής υποσχετικών (IOUs, δηλαδή υπόσχεση για μελλοντική πληρωμή) ως παράλληλο νόμισμα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών του Δημοσίου. Το εν λόγω δημοσίευμα έχει διαψευστεί από την Αθήνα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αντιτείνουν πως δεν συντρέχει λόγος να εξεταστεί το σενάριο των IOUs

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση φέρνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα καθιστά υποχρεωτική τη μεταφορά των αποθεματικών φορέων της γενικής κυβέρνησης στο κοινό ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η χώρα μας οφείλει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του Απριλίου, ενώ τον Μάιο, πέραν των εσωτερικών υποχρεώσεών της, θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr