USA Today: Τα έθνη της Ευρωζώνης δεν χύνουν δάκρυα για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν τυγχάνει ιδιαίτερης συμπάθειας από τους ταλαιπωρημένους με το χρέος της Ευρωπαίους ομολόγους της, την ώρα που πλησιάζει τη χρεοκοπία επειδή θα αποτύχει να εξυπηρετήσει τις δόσεις της βοήθειας» ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα USA Today μερικά εικοσιτετράωρα πριν το Eurogroup της Λετονίας.

Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του Μισέλ Σαπέν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με την οποία ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε «δεν τρέφουμε ιδιαίτερη συμπάθεια προς την Ελλάδα».

«Έχουμε απαιτήσεις γιατί η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς (κανόνες) που ισχύουν για όλες τις χώρες» δήλωσε ο Σαπέν.

«Έχουμε κατανόηση επειδή υπήρξε μια αλλαγή στην κυβέρνηση (στην Ελλάδα) και είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια αλλαγή στην πολιτική» πρόσθεσε πάντως ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός σε ελληνικές προτάσεις για τους όρους του πακέτου διάσωσης με τους οποίους ζητείται μεταξύ άλλων μείωση δαπανών και αύξηση φόρων, ενώ η ελληνική οικονομία παραπαίει τονίζει η US Today.

«Η ίδια η Γαλλία έχει αγωνιστεί για μείωση του εθνικού χρέους που ανέρχεται σχεδόν στο 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η χώρα προσπαθεί να περικόψει το ετήσιο έλλειμμα της έως το 2017 βάσει των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει αντιδράσει στις εκκλήσεις της να επιταχύνει τη λιτότητας εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης. Η οικονομία της Γαλλίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,4% το 2014» σημειώνει η εφημερίδα.

Σε «πολιτική προσέγγιση» των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές εμμένει πάντως η κυβέρνηση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group βρίσκονται σε εξέλιξη στο Παρίσι. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν οι Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Θεοχαράκης και Έλενα Παναρίτη.
Πηγή: skai.gr