Το ΔΝΤ δε θα δεχτεί ολοκλήρωση της αξιολόγησης «με λίγα μέτρα»

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δεχτεί ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης μόνο με βάση λίγες μεταρρυθμίσεις, αλλά απαιτεί ένα πλήρες πακέτο αλλαγών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας στην Ουάσιγκτον.

Διευκρίνισε δε πως το Ταμείο ποτέ δεν ανέμενε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τόμσεν επανέφερε το ζήτημα του ασφαλιστικού, τονίζοντας όμως πως το ΔΝΤ δεν απαιτεί και ουδέποτε ζήτησε οριζόντιες μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι προτάσεις του Ταμείου «δεν μπορούν να εγγυηθούν» πως δεν θα υπάρξει περικοπή στις μεγάλες συντάξεις στη χώρα μας και τόνισε πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «κρίσιμη» για την Ελλάδα, καθώς διαφορετικά δεν είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς για την κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν σημείωσε πως δεν έχει στη διάθεσή του λεπτομερή στοιχεία για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας μας, όμως επισήμανε πως την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των υποχρεώσεων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, και συνεπώς είναι σημαντικό να υπάρχει συμφωνία έως τότε.

Ωστόσο, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ «δεν περιμένει» έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ειδικά με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.

Προειδοποίησε μάλιστα πως οι κίνδυνοι που θα πήγαζαν τυχόν Grexit «δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν».

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα το 2015, παραδέχτηκε πως δεν είναι ρεαλιστική και ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί επί τα χείρω, όταν θα είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά δημοσιονομικά στοιχεία για τη χώρα μας.

Επισήμανε τέλος πως το πρόγραμμα του Ταμείου για την Ελλάδα διαρκεί ως τον Μάρτιο του 2016, όμως παραδέχτηκε πως το πρόγραμμα θα πρέπει να «απλοποιηθεί».
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης