Κόκκινη κάρτα από ΕΚΤ στην προστασία της πρώτης κατοικίας

«Κόκκινη κάρτα» βγάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται γνωμοδότηση της ΕΚΤ, το Ελληνικό προσχέδιο του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ξεπερνά τα όρια της προστασίας των προσώπων με χαμηλά εισοδήματα και ενδεχομένως να ενθαρρύνει κάποιους να προβούν σε ηθελημένη στάση αποπληρωμής των δανείων τους.

Στη γνωμοδότηση σημειώνεται πως η γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών έχει δυσμενή αντίκτυπο στη νοοτροπία των πληρωμών στην Ελλάδα και μάλιστα αποτέλεσε ένα από τα βασικά προσκόμματα στην αποτελεσματική διαχείριση και διευθέτηση του πολύ μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

«Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση», επισημαίνει η ΕΚΤ.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ευρείες απαγορεύσεις πλειστηριασμών α' κατοικίας δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

«Είναι πιθανό οι προβλέψεις του νομοσχεδίου να ωθήσουν δανειολήπτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή να μειώσουν σημαντικά τις πληρωμές, ακόμη κι αν είναι σε θέση να καταβάλλουν πλήρως τις δόσεις», συμπληρώνεται στη γνωμοδότηση. 

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να επανεισάγει την απαγόρευση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας των οφειλετών μετά και τη λήξη του προϊσχύοντος πλαισίου του 4224/2013 στο τέλος του 2014.








Πηγή: skai.gr