H Ελλάδα «θα πληρώσει» τη δόση του ΔΝΤ – ξαναρχίζουν οι επαφές σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών της, τόσο σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες όσο και σε επίπεδο τεχνικών ομάδων στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση διάρκειας περίπου 140 λεπτών που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την κ. Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα πληρώσει εγκαίρως τη δόση των περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη (9 Απριλίου), δέσμευση που χαιρετίστηκε από την διευθύντρια του Ταμείου. η οποία παράλληλα επισήμανε με νόημα πως «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι στο συμφέρον της Ελλάδας».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης είπε σε δημοσιογράφους πως η Ελλάδα «προτίθεται να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, επ' αόριστον». Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει «βαθιές» μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους θεσμούς.

Στο μέτωπο αυτό, όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στη χώρα μας να επιτελέσουν το έργο τους. Υπενθυμίζεται πως κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν το ΔΝΤ να είναι ενοχλημένο από τη μικρή πρόοδο των ελέγχων στην Αθήνα, λόγω της κακής συνεργασίας μεταξύ των τεχνικών ομάδων και των ελληνικών Αρχών.

Στο κρίσιμο τετ-τετ στην έδρα του ΔΝΤ έγινε «ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις», με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονομικών να συμφωνούν πως «η αποτελεσματική συνεργασία είναι στο συμφέρον όλων».

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μετάθεσης των πολιτικά ευαίσθητων ζητημάτων του ασφαλιστικού και των εργασιακών για τον Ιούνιο, προκειμένου να επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία που θα διασφαλίσει την έως τότε χρηματοδότηση της χώρας μας.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε πως το Ταμείο «παραμένει δεσμευμένο να εργαστεί μαζί με τις ελληνικές Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε έναν βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και απασχόλησης».

Τη Μεγάλη Δευτέρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς, και με οικονομική σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή: skai.gr