Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Μήνυμα ότι δεν προτίθεται να υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά έστειλε από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρά τις πιέσεις που – όπως είπε – δέχεται από τους δανειστές.

Ο κ. Βαρουφακης αποκάλυψε μάλιστα ότι στην Μύκονο, παρότι διπλασιάστηκε πέρυσι ο τουρισμός, οι εισπράξεις του ΦΠΑ μειώθηκαν.

Όσον αφορά το αφορολόγητο, ο ΥΠΟΙΚ προσδιόρισε την επιστροφή των 12.000 ευρώ ως ελάχιστο εισόδημα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, συνδέοντας την όλη υπόθεση με τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση που πλήττουν την οικονομία, ο κ. Βαρουφακης παραδέχτηκε ότι πράγματι οι καθυστερήσεις και η παρατεταμένοι διαπραγμάτευση προκαλούν προβλήματα ακόμη και στη ρευστότητα, αλλά όπως είπε η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να είχε κλείσει αλλά «η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει ότι έλεγε το e-mail Χαρδούβελη» με αποτέλεσμα να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ κ.α.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε έμμεσες βολές προς τους εταίρους-πιστωτές για τη διαρροή της νέας λίστας μεταρρυθμίσεων στους «Financial Times», τονίζοντας πως η λίστα δεν δόθηκε σε μέσα ενημέρωσης από την ελληνική πλευρά.

«Αυτές οι διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, και υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο η κοινή γνώμη να ενημερώνεται από ιστοσελίδες για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Πηγή: skai.gr - Πηνελόπη Γκάλιου