Το ενδεχόμενο Grexit στο επίκεντρο δύο άρθρων των Financial Times

Το ένα είναι του αρθρογράφου της εφημερίδας Martin Wolf, με τίτλο «Ένα ατύχημα δεν πρέπει να σφραγίσει το μέλλον της Ελλάδας» και το άλλο είναι της DeAnne Julius, πρώην μέλους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, με τίτλο «Για να σωθεί το ευρώ, αφήστε την Ελλάδα να φύγει».

Ο Wolf αναφέρει ότι «μία έξοδος της Ελλάδας από ατύχημα έχει γίνει πολύ πιθανή», όχι επειδή το θέλει η Ελλάδα ή οι εταίροι της, αλλά «επειδή η Ελλάδα ξεμένει από ελπίδα, οι εταίροι της ξεμένουν από υπομονή και τελειώνει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις».

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τέτοιο ατύχημα, καθώς η απόφαση για το αν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ πρέπει να είναι συνειδητή.

Απαριθμώντας τα υπέρ και τα κατά ενός Grexit, ο Wolf καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σωστή επιλογή - και ασφαλώς αυτή που θέλουν οι ίδιοι οι Έλληνες - είναι να βρεθεί ένας αμοιβαία ικανοποιητικός τρόπος για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, μαζί με μία γενναιόδωρη αλλά με όρους ελάφρυνση του χρέους της και μία περαιτέρω περιορισμένη χρηματοδοτική στήριξη. «Αλλά μπορεί να υπάρξει και η περίπτωση μίας εξόδου, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει με έναν τρόπο που θα περιορίσει το χάος και θα επιτύχει μία μόνιμη βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαζόταν σημαντική ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο Wolf.

H DeAnne Julius θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, για να σωθεί η Ευρωζώνη.
«Εάν το παρελθόν αποτελεί οδηγό για το μέλλον, οι διαπραγματεύσεις (της Ελλάδας με τους πιστωτές της) θα συνεχισθούν έως το τελευταίο λεπτό και οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα μπορεί να επιτρέψουν στους ηγέτες της Ευρωζώνης «να παρατείνουν (σ.σ.: τη στήριξη) και να υποκρίνονται» για μία ακόμη φορά», σημειώνει η αρθρογράφος, προσθέτοντας: «Αλλά, αν γίνει έτσι, αυτή δεν θα είναι η τελευταία πράξη.

Το εκτυλισσόμενο δράμα έχει καταδείξει τη θεμελιώδη αδυναμία της επιβολής κοινού νομίσματος σε τόσο διαφορετικές κοινωνίες χωρίς κεντρικούς μηχανισμούς για την επιβολή περιορισμών όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή για μεγάλες διασυνοριακές επιδοτήσεις. Εάν η Ευρωζώνη θέλει να ευημερήσει με ενιαίο νόμισμα τις επόμενες δεκαετίες, η ελληνική απειλή πρέπει να απομακρυνθεί - όχι, επειδή επιμένει η Γερμανία, αλλά με την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα όλων των χωρών που θα μείνουν».
Πηγή: skai.gr