Bloomberg: Εσωτερικές κόντρες στην ΕΚΤ λόγω της Ελλάδας

Εσωτερικές αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της ΕΚΤ η υπόθεση της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή την εντολή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό δημόσιο χρέος, περιορισμός που μειώνει σημαντικά τους δυνητικούς αγοραστές εντόκων γραμματίων.

Η απόφαση του SSM φέρεται να προκάλεσε την ενόχληση ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, καθώς κρίθηκε ως μια αδέξια κίνηση που έθετε σε κίνδυνο την προσεκτική στρατηγική που έχει υιοθετηθεί για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση του SSM αρχικά απορρίφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο λόγω της αυστηρότητάς της, με δεδομένο ότι η Ευρωτράπεζα προσπαθεί να διατηρήσει την παροχή ρευστότητας στα ελληνικά ιδρύματα, χωρίς όμως να επιτρέπει την μετατροπή της τραπεζικής στήριξής σε χρηματοδότηση του κράτους (η νομισματική χρηματοδότηση απαγορεύεται από την ιδρυτική συνθήκη της ΕΚΤ).

Η πρόταση του SMM εγκρίθηκε αργότερα, τροποποιημένη, με λιγότερο αυστηρά κριτήρια.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι η πρόταση του SSM εν τέλει υιοθετήθηκε από το ΔΣ, η διαφωνία μεταξύ του εποπτικού βραχίονα και της διοίκησης καταδεικνύει την ένταση η οποία πηγάζει από τον διπλό ρόλο της ΕΚΤ, η οποία λειτουργεί ταυτόχρονα ως κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αλλά και επόπτης των τραπεζών της.
Πηγή: skai.gr