Μακριά από κάποια υπο-δόση στήριξης παραμένει η Ελλάδα

Μακριά από την εκταμίευση κάποιας υπο-δόσης από τα «παγωμένα» 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση, παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αποστολής και εκπροσώπων των θεσμών και αναμένεται να συνεχιστούν στις 14:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η ελληνική πλευρά έχει κάνει ορισμένες υποχωρήσεις στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και στη διατήρηση στοιχείων του ΕΝΦΙΑ. Στον αντίποδα, το προσχέδιο μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε προς συζήτηση η Αθήνα φέρεται να μην περιλαμβάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ή στην εργασιακή νομοθεσία, παρά το γεγονός ότι αυτά θεωρούνται κομβικά μεταρρυθμιστικά μέτωπα από τους πιστωτές.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές των FT και της «Wall Street Journal», οι θεσμοί κρίνουν πως οι προτάσεις της Αθήνας δεν έχουν ακόμα το απαραίτητο επίπεδο λεπτομέρειας, με συνέπεια να παραμένουν διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών.

«Οι προτάσεις ήταν μεμονωμένες, αόριστες και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τεχνικά τι σήμαιναν κάποιες από αυτές», δήλωσε στη WSJ ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις. «Επομένως, ας ελπίσουμε πως [οι Έλληνες] θα παρουσιάσουν κάτι καλύτερο την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε, ενόψει της συνέχισης των τεχνικών συνομιλιών στην Αθήνα.

Τα εργασιακά παραμένουν το βασικό ζήτημα διαφωνίας, δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα αποστείλει την πλήρη λίστα με τις προτάσεις της εντός της Δευτέρας, ώστε να συνεδριάσει το ταχύτερο δυνατό το Eurogroup, όπου και λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αποδέσμευση χρημάτων στήριξης.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group για τη χώρα μας την Τετάρτη. Παρά ταύτα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το Eurogroup θα συγκληθεί πριν τα μέσα Απριλίου.

Οι εταίροι εκτιμούν πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας μέσα στον Απρίλιο. Με δεδομένη την ανάγκη καταβολής μισθών και συντάξεων, τα περίπου 460 εκατ. ευρώ που οφείλονται στο ΔΝΤ (9 Απριλίου) και την ανάγκη αναχρηματοδότησης εντόκων γραμματίων που λήγουν.
Πηγή: skai.gr