Κλείσιμο

Ντομπρόβσκις: Ακόμη αναμένουμε τη λίστα - Σενάριο για “πρωταρχική συμφωνία”

Σύγχυση σχετικά με το αν η λίστα των μεταρρυθμίσεων έχει κατατεθεί, ή όχι, στους θεσμούς από την Αθήνα, επικρατεί μετά τα ρεπορτάζ γερμανικών ΜΜΕ, αλλά κυρίως μετά τη δήλωση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

“Αναμένουμε τη λίστα (με τις μεταρρυθμίσεις) στις αρχές της εβδομάδας” τόνισε την Κυριακή το μεσημέρι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητήσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση. “Η Ελλάδα χάνει πολύ χρόνο” δήλωσε δε ο Λετονός πολιτικός στη γερμανική εφημερίδα, μην κρύβοντας την δυσφορία του.

“Μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών”

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές (Σάββατο) συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των επικεφαλής των θεσμών χαρακτηρίζονται μεν ως εποικοδομητικές, ωστόσο εκπρόσωποι των θεσμών εξηγούν πως τις δύο πλευρές χωρίζει ακόμη μεγάλη απόσταση σε μία σειρά θεμάτων.

Από τις Βρυξέλλες δήλωναν ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο κρίνουν ως “ιδιαίτερα αισιόδοξες” τις προβλέψεις της Αθήνας για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2015 και τα έσοδα από τα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι εταίροι εξετάζουν σενάριο για “πρωταρχική συμφωνία” για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, ως ένδειξη προόδου του προγράμματος,  προκείμενου να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, με τη λύση της “πρωταρχικής συμφωνίας” για τη λίστα η ΕΚΤ και η τριμερής θα αυξήσουν το όριο των εντόκων γραμματίων ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τον κίνδυνο της έλλειψης ρευστότητας.

Την Τετάρτη αναμένεται να συγκληθεί EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να γίνει ενημέρωση για την πρόοδο των συζητήσεων.

Κατατέθηκε ή όχι η λίστα των μεταρρυθμίσεων;

Για “κακή προετοιμασία” της ελληνικής πλευράς στο Brussels Group κάνει πάντως λόγο η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine, υποστηρίζοντας επίσης ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει ακόμη κατατεθεί.

“Δεν διαβάζουν καν τα έγγραφα που διαπραγματεύονται”

Για κακή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει των διαπραγματεύσεων κάνει λόγο και η Welt. “Ειδικοί των δημοσίων πιστωτών ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες συνομιλητές προσέρχονται στα ραντεβού χωρίς να έχουν διαβάσει καν τα έγγραφα τα οποία πρόκειται να διαπραγματευτούν. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση (…)”.

Αναφερόμενη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η εφημερίδα σχολιάζει ότι «οι δράσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν διόλου με τη ρητορική του Ρομπέν των Δασών που έχει υιοθετήσει». «(…) Η μερική αμνηστία αναμένεται να επεκταθεί και σε εκείνους τους 6.000 Έλληνες οι οποίοι χρωστούν μαζί περί τα 60 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Ένα μεγάλο μέρος των χρεών τους αναμένεται να διαγραφεί εάν εμβάσουν, σε αντάλλαγμα, άμεσα στο υπ. Οικονομικών μέρος των υποχρεώσεών τους. Είναι σαν να κόβεις ένα δέντρο για να φτάσεις πιο γρήγορα και εύκολα στα φρούτα του. Όποιος δρα με αυτό τον τρόπο είναι ανόητος, κυνικός ή σε απόγνωση. Ή και όλα μαζί.»

“Τα έγγραφα στα ελληνικά”

Από την πλευρά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) επίσης αναφέρει ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, με έγγραφα να παρουσιάζονται σε ηλεκτρονική μορφή και στην ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα οι προτάσεις να είναι αναξιόπιστες και μη ελέγξιμες.
Πηγή: skai.gr - Deutsche Welle