ΠΟΜΙΔΑ: Απάνθρωπη ρύθμιση η υποχρέωση δήλωσης των ανείσπρακτων μισθωμάτων

Την έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) προκάλεσε ρύθμιση της Γενικής Γραμματέως Αικατερίνης Σαββαΐδου. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, με την επίμαχη ρύθμιση χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων σε όλη τη χώρα θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για όλα τα μισθώματα του έτους 2014 που δεν έχουν εισπράξει από τους ενοικιαστές τους.

Με επιστολή της στον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Νάντι Βαλαβάνη κα την κ. Σαββαΐδου, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι τώρα θα πρέπει, για πρώτη φορά, να δηλώσουν τα ανείσπρακτα μισθώματα ως δήθεν εισπραχθέντα εισοδήματα και να φορολογηθούν γι' αυτά από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 11% για τα πρώτα €12.000, και 33% για τα υπόλοιπα, πλέον χαρτοσήμου 3,6% για όλα τα μισθώματα πλην κατοικιών!!!

Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «διπλή συμφορά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και κατάφωρα αντικοινωνική και παράλογη ρύθμιση» .

«Και αυτό παρά τις ρητές και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή στις 15.12.2013, κατά την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ, που στηρίζονταν μεταξύ άλλων στο άρθρο 10 του ΚΦΕ (σύμφωνα με το οποίο «Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι ο φόρος που επιβάλλεται ετησίως στο εισόδημα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα»)» δηλώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013) «εξαφάνισε» την πάγια διάταξη της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, η οποία επέτρεπε τη μη φορολόγησή τους γι’ αυτά,

«Έτσι τιμωρούνται με τον πιο βάναυσο και θηριώδη τρόπο όσοι υπομονετικοί ιδιοκτήτες στήριξαν και εξακολουθούν να δείχνουν έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς τους ενοικιαστές τους, περιμένοντας τους πότε θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους... ‘Ομως τιμωρούνται ταυτόχρονα και οι ενοικιαστές, αφού το Κράτος αφήνει πλέον ως μοναδική διέξοδο από το μαρτύριο αυτό, την κίνηση των διαδικασιών έξωσης εναντίον όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους…» εξηγεί η Ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών, την αναπληρώτρια υπουργό και τη ΓΓ. Εσόδων να δώσουν άμεση λύση στο σοβαρότατο φορολογικό αλλά και κοινωνικό αυτό πρόβλημα, καθιερώνοντας τη δυνατότητα δήλωσής των μισθωμάτων ως ανείσπρακτων, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης εισοδημάτων Ε2, εφόσον δεν επιθυμείτε την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014.

Πηγή: skai.gr