Σόιμπλε: Δεν υπάρχει πολλή λιτότητα στην ΕΕ - Η Ελλάδα γίνεται ανταγωνιστικότερη

«Δεν υπάρχει πολλή λιτότητα στην ΕΕ» επέμεινε την Παρασκευή σε συνέδριο της Bundesbank στη Φρανκφούρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν αρχίσει να μειώνουν τα ελλείμματά τους (...) Οι χώρες σε πρόγραμμα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, και η Ελλάδα, έχουν γίνει ανταγωνιστικότερες» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας εκ νέου πάντως την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική δεν αποτελεί τη λύση, αλλά ένα από τα κύρια αίτια της κρίσης χρέους τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

«Η αναγνώριση τέτοιου είδους "φουσκών" ήταν ανέκαθεν δύσκολη» προειδοποίησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ενώ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αρνήθηκε ότι το γερμανικόπρωτογενές πλεόνασμα της Γερμανίας αποτελεί τροχοπέδη για τους υπόλοιπους εταίρους της.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η Αθήνα, διευκρίνισε στο μεταξύ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε και πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει όταν θα έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα έγγραφα.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες» δήλωσε η κ. Κοτέ και επισήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν όταν θα έχουν παρουσιαστεί οι προτάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί. «Όλα θα γίνουν βήμα-βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την αντίθεσή του στην παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα εξέφρασε στο μεταξύ ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Focus.
Πηγή: skai.gr