ΔΝΤ: Δεν επιβεβαιώνει το αίτημα Τσίπρα για μετάθεση καταβολής της οφειλόμενης δόσης

Δεν επιβεβαιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά μετάθεση της καταβολής της επόμενης δόσης που οφείλεται στο ΔΝΤ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τετάρτη με την Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν έχω γνώση» τέτοιου αιτήματος, δήλωσε λιτά ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. Προσέθεσε πως ο πρωθυπουργός και η διευθύντρια του ΔΝΤ είχαν μια «εποικοδομητική συνομιλία», με αντικείμενο την επίτευξη προόδου στις τεχνικές διαβουλεύσεις που εκτυλίσσονται στην Αθήνα μεταξύ κλιμακίων των πιστωτών και της κυβέρνησης.

Ο κ. Μάρεϊ επισήμανε πως οι ελληνικές Αρχές έχουν δηλώσει δημοσίως πως προτίθενται να αποπληρώσουν το σύνολο του χρέους τους προς το Ταμείο. Διευκρίνισε όμως πως με βάση την πολιτική του ΔΝΤ – «που ισχύει για όλες τις χώρες, όχι μόνο για την Ελλάδα» – εάν μια χώρα δεν καταβάλει εγκαίρως κάποια δόση που οφείλει στο Ταμείο, τότε «παγώνει» αυτομάτως και η χρηματοδότησή της.

«Δεν είμαστε επενδυτική τράπεζα […] Είμαστε κατά κάποιο τρόπο ο φύλακας των χρημάτων [που επενδύουν] τα κράτη-μέλη μας», εξήγησε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το ΔΝΤ κατέχει, βάσει συνθήκης, τη θέση του προνομιούχου πιστωτή (πιστωτής που δεν δέχεται «κούρεμα» και έχει προτεραιότητα στις καταβολές οφειλών).

Τέλος, ο κ. Μάρεϊ διέψευσε κατηγορηματικά πρόσφατο τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, όπου στελέχη του ΔΝΤ φέρονται να χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως τον λιγότερο συνεργάσιμο δανειολήπτη στην 70ετή ιστορία του Ταμείου.

«Δεν βασίζεται στην πραγματικότητα, ποτέ δεν έγινε τέτοιο σχόλιο», είπε.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης