Βδομάδα υποχρεώσεων 2,5 δισ. για την ελληνική κυβέρνηση

Με υποχρεώσεις άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ξεκινάει η εβδομάδα για την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Έθνος», η Αθήνα είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για πολιτική λύση της ασφυξίας της ρευστότητας κατά τη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, στις 19-20 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Δευτέρα ο ΟΔΔΗΧ κατέβαλε 581 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ την Παρασκευή θα πρέπει να ανανεώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Την ίδια ημέρα, θα πρέπει να καταβληθεί επίσης η τέταρτη και τελευταία δόση προς το Ταμείο, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Την κατάσταση στενότητας στα ταμειακά του κράτους δείχνουν και τα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου φανερώνεται πως το πρώτο δίμηνο του έτους το ταμειακό αποτέλεσμα παρουσίασε έλλειμμα 684 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 139 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει επίσης περιορισθεί, στα 503 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται στην Αθήνα οι τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κλιμακίων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο τη συγκεκριμενοποίηση και την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά.

Εκτός από την ομάδα ελέγχου των δημοσιονομικών, από τη Δευτέρα βρίσκεται στη χώρα μας μια ακόμα ομάδα στελεχών των θεσμών που θα ελέγξουν τις τράπεζες με πρώτο ραντεβού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να «ξεκλειδώσουν» τα συνολικά 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα. Η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε «όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στον γερμανικό σταθμό ARD ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης - skai.gr