Εγκρίθηκε από το ΔΝΤ το νέο πρόγραμμα $17,5 δισ. για την Ουκρανία

Το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς το Κίεβο μάχεται να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα εν μέσω της κρίσης στο ανατολική τμήμα της χώρας. Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομία θα υποστεί ύφεση 11,9% το 2015.

Τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα εκταμιευθούν άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν με βάση τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις.

Το νέο, 4ετές πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διεθνή στήριξη της Ουκρανίας, με το ΔΝΤ να ευελπιστεί πως η συνολική βοήθεια θα ανέλθει σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ταμείο ελπίζει πως τα 15 δισ. θα προέλθουν από «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.

Σε ανακοίνωσή της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγνωρίζει πως το νέο πρόγραμμα ενέχει «ρίσκα», πρωτίστως λόγω της κατάστασης στις ανατολικές επαρχίες.

Παρά ταύτα, επικροτεί τις έως τώρα προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία «έχει διατηρήσει δημοσιονομική πειθαρχία υπό πολύ δύσκολες συνθήκες» και είναι «ισχυρά δεσμευμένη» για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Το νέο πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και προβλέπει αυξήσεις στο λιανικό κόστος του φυσικού αερίου, αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αλλαγές στο σύστημα διοίκησης των δημόσιων επιχειρήσεων, και ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Πηγή: skai.gr