Ρέγκλινγκ: Κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται και δεν γίνεται

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως κάθε αίτημα για «κούρεμα» του δημόσιου χρέους είναι «πολιτικά αδύνατο» για την ευρωζώνη, και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup, στέλνει μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής των ταμείων ESM και EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τόνισε επίσης πως το «κούρεμα» δεν είναι οικονομικά απαραίτητο και πως βάσει τη συμφωνίας με τους εταίρους η Ελλάδα δεσμεύεται να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της προς όλους τους πιστωτές της.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο παράτασης της διάρκειας των δανείων στήριξης που έχει λάβει η χώρα μας, κίνηση που θα μείωνε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δίνοντας περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στην Αθήνα.

Σημειώνει όμως πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι ήδη ιδιαίτερα χαμηλό – χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας – με δεδομένο το «πάγωμα» της καταβολής τόκων δάνεια του EFSF για 10 χρόνια.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM/EFSF προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα από πρωτογενές πλεόνασμα να επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα, σε περίπτωση που υλοποιηθούν μερικές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

«Εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εργασίας και των δημοσίων δαπανών», είπε, προσθέτοντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα, που θεωρήθηκε δεδομένο, λιώνει».

Προτρέπει τέλος την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ επικρίνει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για «επιπόλαιες δηλώσεις».
Πηγή: skai.gr