Στουρνάρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις, σημαντικό να πάει καλά το Eurogroup

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη ρευστότητα των τραπεζών και με τις καταθέσεις, όμως είναι σημαντικό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη έλαβε χώρα στον απόηχο της σκληρής στάσης που κράτησε η ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει «απολύτως κανένας κίνδυνος» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά τις εκροές καταθέσεων και τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει μόλις κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Τόνισε ωστόσο πως αυτό που έχει πλέον «μεγάλη σημασία» είναι να υπάρξει ένα «θετικό αποτέλεσμα» στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, συμπληρώνοντας πως το οικονομικό επιτελείο τον διαβεβαίωσε πως γίνεται μεγάλη προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο Eurogroup, η Ελλάδα θα καταθέσει δέσμη έξι συγκεκριμένων προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα επιδιώκει το «ξεκλείδωμα» τουλάχιστον μιας υπο-δόσης από τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν στο πρόγραμμα.

Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως η ΤτΕ «συνδράμει το κυβερνητικό έργο», όμως πάντα εντός των πλαισίων των συνθηκών. Υπενθυμίζεται πως οι κανόνες του Ευρωσυστήματος απαγορεύουν τη νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr