Σύσκεψη Τσίπρα-Στουρνάρα στο Μαξίμου μετά τη σκληρή στάση της ΕΚΤ

Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μάξιμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα με την συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας, στον απόηχο της σκληρής στάσης που τήρησε η χθες Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να αυξήσει μόλις κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το όριο έκτακτης ρευστότητας που χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες (ELA), ενώ παράλληλα επαναβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα πέρα από το υφιστάμενο όριο των 15 δισ. ευρώ.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, κάλεσε την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της προκειμένου να γίνουν εκ νέου δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την φθηνή χρηματοδότηση των τραπεζών από το Ευρωσύστημα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έρχεται επίσης, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου η Αθήνα θα καταθέσει δέσμη έξι συγκεκριμένων προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να «ξεκλειδώσει» τουλάχιστον τμήμα των 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα.
Πηγή: skai.gr