Ρέγκλινγκ: Το πρωτογενές πλεόνασμα “λιώνει” η Ελλάδα κινδυνεύει με έλλειμμα

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα από το πρωτογενές πλεόνασμα να επιστρέψει ακόμη και σε πρωτογενές έλλειμμα εντός του 2015 προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblat.

Ο Γερμανός τεχνοκράτης προέτρεψε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για τις “επιπόλαιες δηλώσεις τους”.

“Μπορεί να υπάρξει ακόμη και έλλειμμα το τρέχον έτος λόγω της σχεδιαζόμενης αύξησης των κυβερνητικών δαπανών και των φορολογικών εσόδων που συρρικνώνονται” δηλώνει ο επικεφαλής του ESM, προειδοποιώντας πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας επιδεινώνονται.

“Τα νέα μέτρα που θα υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση απειλούν να πνίξουν την ανταγωνιστικότητά της και θα μπορούσαν να τη βυθίσουν και πάλι στο έλλειμμα” προσθέτει. "Εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εργασίας και των δημοσίων δαπανών" σημείωσε, προσθέτοντας ότι “το πρωτογενές πλεόνασμα, που θεωρήθηκε δεδομένο, λιώνει”.

Ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη ως “εκνευριστικές” και “απαράδεκτες”, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για “ιδιοσυγκρασιακό ύφος διαπραγμάτευσης” της ελληνικής κυβέρνησης που έχει προκαλέσει τριβές με τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τους θεσμούς.
Πηγή: skai.gr