Ντράγκι: Μη αποδεκτά δύο από τα αιτήματα της Αθήνας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο, στην παρούσα φάση, η Τράπεζα να δεχθεί εκ νέου ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Λευκωσία, ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την Συνθήκη της ΕΕ και συγκεκριμένα το άρθρο 123 για την νομισματική χρηματοδότηση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Υπό αυτή την έννοια «μπορεί να πει κάποιος ότι η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, όμως είναι και η Κεντρική Τράπεζα όλων των άλλων χωρών», σημείωσε.

Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ, ανέφερε, είναι η πρώτη που επιθυμεί την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Γι' αυτό, υπέδειξε, πρέπει να γίνει γρήγορα επιτυχώς η αναθεώρηση.

«Η ΕΚΤ, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Το πρόγραμμα αγορών δεν προβλέπει την αγορά ιδιωτικών ομολόγων. Μπορούμε μόνο να αγοράσουμε επενδυτικά ομόλογα, τα οποία, όμως, είναι κάτω από το κατώφλι. 'Αρα, πρέπει να γίνει κάποια επανεκκίνηση. Και τρίτο, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη ομολόγων. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, τότε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εξαίρεση η οποία έχει αρθεί και θα μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα μέσω του νέου προγράμματος».

Επίσης, ο κ. Ντράγκι είπε ότι τοποθετήθηκε μια εξαίρεση «σε μια εποχή, όπου υπήρχαν εύλογες εκτιμήσεις για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος. Με άλλα λόγια το πρόγραμμα λειτουργούσε κανονικά». Έχουμε τον κανόνα, πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως εγγύηση ομόλογα που βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι και τα ελληνικά ομόλογα ήταν και είναι κάτω από αυτό το κατώφλι».

Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα δεν ακολουθούσε το δρόμο του. «Ήταν εκτίμηση που εκφράσθηκε και από την κυβέρνηση», είπε.

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε ετοιμότητα για επαναφορά της εξαίρεσης, μόλις μπορέσει να γίνει «μια πιθανή θετική αξιολόγηση της αναθεώρησης».

Τέλος, δήλωσε ότι «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία-συμβόλαιο στο Eurogroup».

Η πορεία της Ευρωζώνης

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, υπήρξε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών από τις αρχές του έτους που αναμένεται να ενισχυθεί και να γίνει ευρύτερη στη διάρκεια του έτους. Για το 2015 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,5% που θα αυξηθεί στο 1,9% το 2016 και στο 2,1% το 2017.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ενίσχυση της ανάκαμψης θα ευνοηθεί από το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τη μείωση των τιμών πετρελαίου και την υποτίμηση του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, η ανάκαμψη θα συγκρατηθεί από τον βραδύ ρυθμό υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντός τους, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα είναι μηδενικός φέτος (μέσα επίπεδα του έτους) και θα αυξηθεί στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017. Στην αύξηση των τιμών το 2016, είπε, θα συμβάλει η υποτίμηση του ευρώ και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι ενδείξεις που έχουμε, είπε ο Ντράγκι, είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ περνούν στην πραγματική οικονομία μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και την υποτίμηση του ευρώ.Τόνισε, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από την κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σημειώνοντας και πάλι την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: skai.gr