Στο 16,4% το καταγεγραμμένο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών & γυναικών στην ΕΕ

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών έφθανε στο 16,4% το 2013 στην ΕΕ, με την βόρεια Ευρώπη να συμβάλλει και αυτή στο χάσμα παρά τη φιλολογία περί ισότητας. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η Εσθονία είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία το χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές των ανδρών και των γυναικών είναι το μεγαλύτερο: το 2013 έφθανε το 29,9%. Ακολουθούν η Αυστρία (23%), η Τσεχική Δημοκρατία (22,1%) και η Γερμανία (21,6%).

Αντιθέτως, η μικρότερη μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγράφεται στη Σλοβενία (3,2%) και ακολουθούν η Μάλτα (5,1%), η Πολωνία (6,4%), η Ιταλία (7,3%) και η Κροατία (7,4%).
Για την Ελλάδα, το μισθολογικό χάσμα ανδρών - γυναικών ανερχόταν το 2010 σε 15% ενώ στον κατάλογο της Eurostat δεν παρατίθενται στοιχεία για επόμενες χρονιές.

Σε σχέση με το 2008, το χάσμα μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά ενισχύθηκε σε δέκα άλλες όπως η Πορτογαλία, όπου αυξήθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε το 13%.

Όμως η Eurostat, η οποία δημοσιεύει τις στατιστικές αυτές με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, υπογραμμίζει ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας δεν αφορούν μόνο τις μισθολογικές αποκλίσεις.

Έτσι τα δύο τρίτα των διευθυντών, των στελεχών και των διαχειριστών είναι άνδρες, ενώ δύο στους τρεις υπαλλήλους γραφείου είναι γυναίκες.
Πηγή: skai.gr