Παράταση του ELA, αλλά με αύξηση μόνο 500 εκ. ευρώ, ενέκρινε η ΕΚΤ

Την παράταση της χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, αλλά με αύξηση του έως τώρα ορίου κατά μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ, ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει στη Λευκωσία.

Το πλαφόν για τα ελληνικά ιδρύματα ορίζεται πλέον στα 68,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από 68,3 δισ. που ήταν έως σήμερα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται αργότερα οι τοποθετήσεις του προέδρου της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι (15:30 ώρα Ελλάδας), ο οποίος παράλληλα θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Σε χαμηλό 11 ετών έπεσε νωρίτερα το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο, εν αναμονή των ανακοινώσεων Ντράγκι.

Λεπτομέρειες για ποσοτική χαλάρωση

Ο κ. Ντράγκι αναμένεται επίσης, να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων από την ΕΚΤ, με στόχο να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Ένα από τα ζητήματα για τα οποία αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες είναι το ακριβές μοίρασμα της ευθύνης σε περίπτωση κρατικής πτώχευσης η αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, το μεγαλύτερο μερίδιο της ζημιάς από τα ομόλογα του χρεοκοπημένου κράτους θα επιβαρύνει την εκάστοτε εθνική κεντρική τράπεζα.

Επίσης, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ευελιξία που θα έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες όσον αφορά το είδος των τίτλων που θα αγοράσουν, και αν οι αγορές μπορεί να γίνουν με οποιοδήποτε κόστος. Πολλά ασφαλή ευρωπαϊκά ομόλογα (όπως τα γερμανικά), δημοπρατούνται με αρνητικό επιτόκιο, και δεν αποκλείεται ορισμένοι επενδυτές να έχουν δεχτεί να αγοράσουν με αρνητικό επιτόκιο έχοντας την προσδοκία να μεταπουλήσουν τα γερμανικά ομόλογα στην ΕΚΤ – με κέρδος.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι ο κ. Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως οι αγορές μπορεί να συνεχιστούν και πέρα από το Σεπτέμβριο του 2016, αν κριθεί απαραίτητο. Μεταξύ άλλων, οι αγορές θέλουν να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες που θα ωθούσαν την Ευρωτράπεζα σε παράταση του προγράμματος.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης - skai.gr