Όλα τα βλέμματα στη Λευκωσία όπου η ΕΚΤ δίνει λεπτομέρειες δισεκατομμυρίων

Το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, θα παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη από την Λευκωσία ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ένα από τα ζητήματα για τα οποία αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες είναι το ακριβές μοίρασμα της ευθύνης σε περίπτωση κρατικής πτώχευσης η αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, το μεγαλύτερο μερίδιο της ζημιάς από τα ομόλογα του χρεοκοπημένου κράτους θα επιβαρύνει την εκάστοτε εθνική κεντρική τράπεζα.

Επίσης, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ευελιξία που θα έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες όσον αφορά το είδος των τίτλων που θα αγοράσουν, και αν οι αγορές μπορεί να γίνουν με οποιοδήποτε κόστος. Πολλά ασφαλή ευρωπαϊκά ομόλογα (όπως τα γερμανικά), δημοπρατούνται με αρνητικό επιτόκιο, και δεν αποκλείεται ορισμένοι επενδυτές να έχουν δεχτεί να αγοράσουν με αρνητικό επιτόκιο έχοντας την προσδοκία να μεταπουλήσουν τα γερμανικά ομόλογα στην ΕΚΤ – με κέρδος.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι ο κ. Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως οι αγορές μπορεί να συνεχιστούν και πέρα από το Σεπτέμβριο του 2016, αν κριθεί απαραίτητο. Μεταξύ άλλων, οι αγορές θέλουν να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες που θα ωθούσαν την Ευρωτράπεζα σε παράταση του προγράμματος.

Κρίσιμες αποφάσεις και για την Ελλάδα

Ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει επίσης τις αποφάσεις της Ευρωτράπεζας για την Ελλάδα, προσδιορίζοντας το πλαίσιο που θα επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Επί του παρόντος, η Ευρωτράπεζα δε δέχεται ως εχέγγυα τις εγγυήσεις και τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, υποχρεώνοντας τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα να αντλούν χρήματα από τον έκτακτο μηχανισμό ELA, αλλά με όριο 68,3 δισ. ευρώ, το οποίο έχουν ήδη φτάσει.

Για το θέμα, ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα 'εργαλεία', της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον η ΕΚΤ έως τώρα απορρίπτει την πρόταση της Ελλάδας για αύξηση του πλαφόν εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδίδει το Δημόσιο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr