Κλείσιμο

Βαλαβάνη: Διατηρείται η διοικητική - οικονομική αυτοτέλεια της γγ. Εσόδων

Τη διατήρηση της διοικητικής-οικονομικής αυτοτέλειας της γγ. Εσόδων ανακοίνωσε στους εφοριακούς η Νάντια Βαλαβάνη κατά τη συνάντηση που είχε με εκπρόσωπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ -ΔΟΥ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τετάρτη η ΠΟΕ –ΔΟΥ, στο αίτημα των εφοριακών για την άρση της «τριχοτόμησης» του υπουργείου Οικονομικών και την ενοποίηση όλου του υπουργείου υπό ενιαία διεύθυνση η κ. Βαλαβάνη δήλωσε πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ενιαία γγ. Εσόδων, δεν μπορεί όμως να γίνει αυτό τώρα γιατί αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η διατήρηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειάς της. Όπως εξήγησε η ενοποίηση θα θεωρηθεί «μονομερής ενέργεια» στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο προληπτικός έλεγχος μένει στη γγ. Εσόδων.

Σχετικά με την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ενίσχυση των ΔΟΥ και των λοιπών υπηρεσιών του υπουργείου που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις εφοριακών προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Εξάλλου, κ. Βαλαβάνη δεσμεύτηκε πως δε θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις στο βασικό μισθό των εφοριακών, διευκρίνισε όμως πως το αίτημα τους για ειδικό μισθολόγιο στα πρότυπα των ευρωπαίων συναδέλφων τους είναι «αδύνατο» να ικανοποιηθεί υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες.

Όσον αφορά το αίτημα «ξεπαγώματος» του βαθμολογίου, επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθός και βελτίωσης του υπάρχοντος καθεστώτος για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης για την εκτέλεση της υπηρεσίας η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι αδύνατον να γίνει κάτι από αυτά εντός του 2015, αλλά και πως δεν μπορεί να δεσμευτεί σήμερα για το 2016, το 2017 και το 2018.

Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευριπίδης Τσακαλώτος έκανε δε λόγο για «κάποια ανεξαρτησία» της γγ. Εσόδων. «Οι άνθρωποι που στελεχώνουν ανεξάρτητες αρχές έχουν δικές τους απόψεις... Η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εντελώς ανεξάρτητη από το λαϊκό έρεισμα και τις λαϊκές πολιτικές» εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι είχε μεγάλο κόστος η αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr