Κλείσιμο

Reuters: Αυξάνεται ο κίνδυνος του Grexit παρά την παράταση

Με βάση την έρευνα, από τους 980 μεμονωμένους και θεσμικούς επενδυτές που συνεργάζονται με την συμβουλευτική εταιρεία Sentix, το 37,1% πιστεύει πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Τον Ιανουάριο το ποσοστό ήταν 22,5%.

Αξίζει να σημειωθεί η σταθερή άνοδος του ποσοστού, από μόλις 5,7% τον περασμένο Ιούλιο. Το υψηλότερο ποσοστό είχε σημειωθεί κατά την κορύφωση της κρίσης του ευρώ, τον Ιούλιο του 2012, όταν έφτασε το 70,7%.

«Το νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δεν φαίνεται αρκετό. Απεναντίας, το σενάριο του Grexit φαίνεται ότι θα είναι μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των επενδυτών τους επόμενους μήνες.» ανέφερε ο Sebastian Wanke, αναλυτής της Sentix.

Η Ελλάδα εξασφάλισε τετράμηνη παράταση οικονομικής στήριξης στις 24 Φεβρουαρίου, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης και τα ταμειακά διαθέσιμα της ίσως εξαντληθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Μια ανάλογη έρευνα έγινε σε οικονομολόγους από το Reuters στα μέσα Φεβρουαρίου. Μεταξύ αυτών, το 25% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη το 2015.

Τέλος, ο Peter Schaffrik, υπεύθυνος για τις στρατηγικές επιτοκίων στην Ευρώπη στη Βασιλική Τράπεζα του Καναδά (Royal Bank of Canada), ανέφερε ότι η επέκταση της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα από μόνη της δεν έχει απομακρύνει τον κίνδυνο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

«Μέχρι τώρα υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία, αλλά έχουν κάνει κάποια ουσιώδη πρόοδο; Δεν είμαι βέβαιος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι υλοποίηση. Και οι δύο πλευρές πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Τότε θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο πιο ήσυχοι.»
Πηγή: Πηγή: Reuters