Κλείσιμο

Ντομπρόφσκις: Τυχόν τρίτο πρόγραμμα θα συνδέεται με την πορεία της αξιολόγησης

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης, όταν λήξει η 4μηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, στα τέλη Ιουνίου, όμως οι ανάγκες της χώρας μας θα κριθούν από την πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης και την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο πρακτορείο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Αν διαπιστώσουμε πως οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προχωρούν με επιτυχία, πως η Ελλάδα τηρεί της δεσμεύσεις της και εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, νομίζω πως θα είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε το επόμενο πιθανό πακέτο», δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις.

Συμπλήρωσε, πως με την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος θα είναι πιο εύκολη, εν τέλει, και η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Πάντως, ο κ. Ντομπρόφσκις κατέστησε σαφές πως η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τον προκάτοχό της, και συνεπώς ενδέχεται να μην έχει στη διάθεσή της τις ίδιες επιλογές, για παράδειγμα την παραχώρηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

«Με την προηγούμενη κυβέρνηση συζητούσαμε το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στης χρηματοδότηση από τις αγορές με τη βοήθεια μιας προληπτικής διευθέτησης [...] Τώρα όμως, αυτό το σενάριο φαντάζει λιγότερο πιθανό, με δεδομένη την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αστάθεια», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως, επίσης χθες, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ήδη επεξεργάζονται νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ύψους 30-50 δισ. ευρώ. Ο κ. Ντομπρόφσκις δεν έκανε καμία αναφορά σε τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα, ενώ τις δηλώσεις ντε Γκίντος διέψευσαν άμεσα το Eurogroup και η Κομισιόν.
Πηγή: skai.gr