Δραγασάκης: Με κοστολογημένες προτάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας

Με συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι προτάσεις αυτές θα είναι «πέραν των νομοσχεδίων και καινούργια πράγματα», που «προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας».

Ο κ. Δραγασάκης διέψευσε τη φημολογία περί άφιξης την Τετάρτη στην Αθήνα τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση».

Η συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου ήταν η κορύφωση των σημερινών (Δευτέρα) διεργασιών στους κόλπους της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσεων αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό, και με δεδομένο ότι την η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πολύ δύσκολα θα επιτρέψει στη χώρα μας να αναζητήσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές με υπέρβαση του ισχύοντος ορίου των 15 δισ. ευρώ στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Νωρίτερα, ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, πέραν της έκδοσης επιπλέον εντόκων γραμματίων. Δεν έδωσε διευκρινίσεις.

Η συνεδρίαση ήλθε στον απόηχο του μηνύματος Γερούν Ντάισελμπλουμ πως ίσως να είναι δυνατή η εκταμίευση μιας πρώτης υπο-δόσης από τα παρακρατηθέντα 7,2 δισ. και πριν τη λήξη της αξιολόγησης, ακόμα και μέσα στον Μάρτιο, εφόσον υπάρξει πραγματικό πρόοδος στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Λίγες ώρες αργότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως τώρα είναι η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται, πως η Αθήνα οφείλει να αποπληρώσει δόση ύψους περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάρτιο. Ο κ. Βαρουφάκης έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει πως το εν λόγω ποσό θα μπορούσε να καταβληθεί απευθείας από την ΕΚΤ, η οποία παρακρατεί 1,9 δισ. από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακατέχει το Ευρωσύστημα.
Πηγή: skai.gr