«Υπάρχουν εναλλακτικές» για την εύρεση ρευστότητας τον Μάρτιο

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας του Μαρτίου, πέραν της έκδοσης εντόκων γραμματίων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα νωρίτερα υπό τον υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η ΕΚΤ θεωρείται απίθανο να δώσει άδεια στη χώρα μας για αύξηση του μέγιστου ορίου των 15 δισ. για έκδοση εντόκων γραμματίων, κίνηση που θα μπορούσε να δώσει χρηματοδοτική ανάσα στην Ελλάδα.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των πυρετωδών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του Μαρτίου.

Στις 18:00 το απόγευμα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών.

Στη σύσκεψη θα τεθεί επίσης επί τάπητος το νομοθετικό έργο και για τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Την Τετάρτη πραγματοποιείται η κρίσιμη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, με στόχο την άντληση 875 εκατ. ευρώ, ενώ στήριξη αναμένεται να υπάρξει στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας από το μέρισμα του 2015, ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα δώσει η ΤτΕ στο ελληνικό Δημόσιο.

Νωρίτερα, μιλώντας στους «Financial Times», ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης κάποιας υπο-δόσης από τα παρακρατούμενα 7,2 δισ. ακόμα και μέσα στον Μάρτιο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει πραγματική πρόοδος στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης