Αποκλιμάκωση του αρνητικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Αισθητή πτώση φαίνεται πως καταγράφει ο αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, πριν καν την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,3%, σαφώς μειωμένος σε σχέση με το -0,6% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών σε μεγάλο εύρος αγαθών και υπηρεσιών έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες για είσοδο της νομισματικής ένωσης σε κατάσταση αποπληθωρισμού.

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο όπου η διαρκής προσδοκία περαιτέρω πτώσης των τιμών από την πλευρά καταναλωτών δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μειωμένης ζήτησης και μείωσης τιμών. Η εν λόγω κατάσταση οδηγεί σε αύξηση των πραγματικών επιτοκίων και του πραγματικού χρέους, μείωση της απασχόλησης και εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης που αρχίζει η ΕΚΤ είναι να αυξηθεί ο φθηνός δανεισμός και η ρευστότητα στην αγορά, προκειμένου να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις και ο δείκτης τιμών να κινηθεί ξανά προς το μεσοπρόθεσμο στόχο του «κοντά αλλά κάτω από το 2%».

Ολόκληρο το δελτίο της Eurostat ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr