Χαρδούβελης: Παράταση σημαίνει μνημόνιο – Γελάνε με τη μετονομασία της τρόικας

«Όταν υπογράφεις την τετράμηνη παράταση υπογράφεις και το μνημόνιο», τόνισε στο Mega o τέως υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της. «Οι δανειστές βάζουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου» παρατήρησε.

Υπολόγισε δε τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου το Μάρτιο σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «η έκδοση εντόκων -πέραν της έγκρισης των εταίρων που απαιτείται- σκοντάφτει και στην έλλειψη ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας».

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και στο 0% να κατεβάσουν οι δανειστές το πρωτογενές πλεόνασμα - με την πτώση της οικονομίας - πάλι θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με κενό περίπου 10 δίσεκ. ευρώ, ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να την κλείσει με κενό στα 2,6 δισεκ.

«Οι ξένοι έχουν σταματήσει να έρχονται στις δημοπρασίες για να ανανεώσουν τα ομόλογα που έχουν. Την τρόικα και τα μνημόνια θα την ξεφορτωθούμε ως Έλληνες την τρόικα όταν βρούμε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης (...) οι Πορτογάλοι βγήκαν στις αγορές με 30ετές ομόλογο» σημείωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Σχολιάζοντας το email Βαρουφάκη, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε επίσης ότι λέει με εύπεπτο τρόπο αυτό που λέει και το μνημόνιο. «To δικό μου email είναι στο τέλος της διαπραγμάτευσης, και το email Βαρουφάκη είναι στην αρχή... Όσα λέει το email Βαρουφάκη είναι στις δεσμεύσεις του μνημονίου με τις τεχνικές ασάφειες που εξυπηρετούν στο εσωτερικό» δήλωσε ακόμη.

Ο οικονομολόγος πρόσθεσε, ότι σε συνέδριο της ΕΚΤ όπου συμμετέσχε οι παριστάμενοι καθηγητές σάρκασαν τη μετονομασία της τρόικας «σε θεσμούς». «Γελάνε όλοι στην Ευρώπη με τους θεσμούς δεν μπορούμε να την πούμε τριανδρία γιατί είναι και η... (Λαγκάρντ)» είπε.

«Και εμείς συγκρουστήκαμε με τους εταίρους, αλλά δεν το βγάλαμε προς τα έξω» σχολίασε δηκτικά.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε και στην κριτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν ασφυκτικός ο χρόνος που δόθηκε στην νέα κυβέρνηση λέγοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει η παράταση να είναι μέχρι τέλος Μαρτίου γιατί έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση για να εισπράξει η χώρα τα 7,2 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα, που τα είχε ανάγκη. Αντέδρασε όμως η Φιλανδία, επειδή είχε εκλογές, και κατέληξαν στους δύο μήνες μετά από πρόταση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιο μελλοντικό πολιτικό κόμμα... Σκέφτηκα ότι η χώρα μου χρειαζόταν χρήματα» εξήγησε.

«Πάντοτε πίεζαν οι εταίροι για ενιαίο ΦΠΑ μας πίεζαν μέσω του δημοσιονομικού κενού» σημείωσε. Διευκρίνισε επίσης ότι η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που παρέτεινε η κυβέρνηση.

Πρέπει, είπε ο κ. Χαρδούβελης, η κυβέρνηση να κλείσει το γρηγορότερο την αξιολόγηση για να πάρουμε τα χρήματα που έχει ανάγκη η χώρα και το δεύτερο που πρέπει να δούμε είναι τι θα γίνει μετά... «Αυτοί που ζητάνε να μας στηρίξουν θα ζητήσουν και μέτρα» σημείωσε.

Ο τέως υπουργός είπε ότι επικροτεί τη στροφή της κυβέρνησης στην πραγματικότητα, διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα τη στηρίξει και κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει όσα νομοσχέδια είναι θετικά.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η άποψη της τρόικας ότι οι μειώσεις μισθών θα έφερναν ανταγωνιστικότητα ήταν λανθασμένη.
Πηγή: skai.gr