Reuters: Η Ευρώπη χρησιμοποιεί το χρηματοδοτικό κενό για να πιέσει την Ελλάδα

Οι εταίροι-πιστωτές της Ελλάδας χρησιμοποιούν το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προκειμένου να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως πηγές ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Η πίεση [που προκαλεί η έλλειψη] ρευστού χρησιμοποιείται για να σπρώξει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα τις συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό», πριν καν τη διορία στα τέλη Απριλίου, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η συμφωνία του Eurogroup ορίζει πως οι Ελλάδα και οι τρεις θεσμοί-επόπτες θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει λεπτομερώς για τις όλες απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις το αργότερο έως το τέλος Απριλίου. Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης θα δρομολογήσει την εκταμίευση των παρακρατηθουσών δόσεων ύψους 7,2 δισ. που παραμένουν δεσμευμένες από τα τέλη του 2014.

Χωρίς τις δόσεις στήριξης, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό πρόβλημα ακόμα και τον Μάρτιο, με δεδομένο ότι εκκρεμεί και η καταβολή χρωστούμενων στο ΔΝΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα φαίνεται να έχει αποθέσει τις ελπίδες της στην ΕΚΤ, από την οποία ελπίζει πως θα λάβει άδεια για έκδοση εντόκων γραμματίων πάνω από το υφιστάμενο όριο των 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της.

Ωστόσο, άλλη πηγή του Reuters, που έχει γνώση των σκέψεων της ΕΚΤ, τόνισε πως η αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. είναι «πολύ απίθανη».
Πηγή: skai.gr