FT: Εσωτερικές αντιδράσεις στο ΔΝΤ για την υπόθεση της Ελλάδας

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ η περίπτωση της Ελλάδας και διαφαινόμενη αδυναμία της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Όπως αναφέρουν οι FT, εκπρόσωποι των αναδυόμενων χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου κάνουν λόγο για προνομιακή μεταχείριση και παράκαμψη τον κανόνων δημιουργώντας ένα κλίμα που καθιστά αδύνατη την όποια διευκόλυνση στην αποπληρωμή της Ελλάδας.

Εσωτερική κριτική υπάρχει επίσης αναφορικά με την απόφαση του Ταμείου να διαθέσει υπερβολικά μεγάλα ποσά στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, εξαίρεση που εγκρίθηκε λόγω της «συστημικής» απειλής που αποτελούσε η Ελλάδα για την παγκόσμια οικονομία.

Το κατά πόσον η έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν δικαιολογημένη από την εν λόγω «συστημική» απειλή θα αξιολογηθεί άλλωστε και από τον εσωτερικό ελεγκτικό βραχίονα του Ταμείου, ο οποίος εντός του έτους θα εκδώσει έκθεση-κρίση για την αντίδραση του Ταμείου στην ευρω-κρίση.

Σύμφωνα πάντα με τους FT, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει στο ΔΝΤ περί τα 9,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλους του χρόνου, σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται, πως το Ταμείο έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα στο Eurogroup, καθιστώντας σαφές πως δεν θα είναι δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αν οι διαπραγματεύσεις περιοριστούν στις προτάσεις της Αθήνας.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης