Βαρουφάκης: Και οι Ευρωπαίοι ήθελαν η συμφωνία να είναι «φλου»

Η «ασάφεια» και η έλλειψη στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία του Eurogroup ήταν προτίμηση και των εταίρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπερψήφιση του ελληνικού αιτήματος από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να υπάρχει ασάφεια, εκείνοι ζήτησαν να μείνει φλου η συμφωνία», είπε ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1, τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά είναι πολύ περήφανη για τις «δημιουργικές ασάφειες» που υπάρχουν στη συμφωνία.

Σημείωσε δε, πως η συμφωνία ήταν «το φύλο συκής που χρειαζόμασταν στο Eurogroup για να λήξει το Μνημόνιο» και δε συνιστά τις προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η αύξηση θα γίνει στον «συντελεστή ενός αγαθού άνευ σημασίας», απλώς επειδή αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους.

Διευκρίνισε πως η αύξηση δεν θα επηρεάσει τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία ή έντυπα.

Τόνισε, πως η τρόικα και οι θεσμοί δεν είναι το ίδιο πράγμα, υπογραμμίζοντας πως η «συμμορία τεχνοκρατών» δε θα ξαναέλθει στη χώρα μας.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών είπε, πως το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Προσέθεσε δε, πως Eυρωπαίοι ομόλογοί του τον έχουν συγχαρεί για την εν λόγω ρύθμιση και έχουν πει πως θα ήθελαν να το εφαρμόσουν και στη χώρα τους.
Πηγή: skai.gr