Κρούγκμαν για Eurogroup: Οι Δελφοί, η Ελλάδα, η Γερμανία και ο Νονός

“Εντάξει, έχουμε μια συμφωνία όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με ποιον... τι;” διερωτάται σε άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, θέλοντας να καταδείξει τη σύγχυσή του για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Στο άρθρο του που τιτλοφορείται “Δελφικός ελιγμός” (οι χρησμοί των Δελφών ήταν γνωστοί για το διφορούμενο νόημά τους), επισημαίνει πως “έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, καθώς και αυτό που μοιάζει με συμφωνία να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχους για την ώρα υπό την απειλή μιας πιθανής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το ερώτημα είναι τι δεσμεύσεις το συνοδεύουν”.

“Η Ελλάδα φαινομενικά υποχώρησε πολύ όσον αφορά τη γλώσσα (διατύπωση): τα ζητήματα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή στη γραμμή του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 επέστρεψαν, κάτι που σημαίνει ότι η Γερμανία πιθανώς να υποστηρίξει ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια δέσμευση να παραμείνει ο στόχος του 4,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά προφανώς η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, κάτι που σημαίνει ότι θα υποστηρίξει πως δεν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο. Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα περίεργο σημείο: αυτό μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που ουσιαστικά τίποτα δεν επιλύθηκε, είναι μόνο μια ήττα αν οι Έλληνες τη δεχτούν ως μία, που σημαίνει ότι τίποτε απολύτως δεν επιλύθηκε. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα - είναι ώρα για την Ελλάδα να αναδιοργανωθεί”.

“Θυμάμαι εδώ ένα παλιό ανέκδοτο, που ελαφρώς τροποποιημένο ισχύει για την παρούσα κατάσταση: τι παίρνεις αν συνδυάσεις έναν 'Νονό' με μια ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που σού κάνει μια πρόταση που δεν μπορείς να καταλάβεις” καταλήγει με νόημα στο άρθρο του ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Πηγή: skai.gr