ΔΝΤ: Υπό συζήτηση η σχέση μας με την Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα άφησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τονίζοντας πως «ευελιξία υπάρχει πάντοτε», όμως στην περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχουν ακόμα τα προαπαιτούμενα για να αρχίσει μια τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα.

Η ευελιξία είναι κάτι που μπορεί να «συζητηθεί», αλλά με βάση «συγκεκριμένα στοιχεία [και] προτάσεις για πολιτικές. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», τόνισε ο κ. Ράις, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Διευκρίνισε πάντως πως το τι θα συμβεί με το ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ανήκει ακόμα στο πεδίο της «εικασίας» και τόνισε πως το ακριβές μοντέλο συνεργασίας με την Ελλάδα «πηγαίνοντας προς τα μπροστά» είναι κάτι που «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Τόνισε πως το Ταμείο βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ και θα εξετάσει την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στο Eurogroup με «προσοχή».

Ο κ. Ράις αποσαφήνισε ωστόσο πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ – που τρέχει παράλληλα με την ευρωπαϊκή βοήθεια – λήγει τον Μάρτιο του 2016, και δεν εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να χρειάζεται κάποια παράταση.

Συμπλήρωσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση η «σταθερή θέση» του Ταμείου είναι πως είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης