Κλείσιμο

Μοσκοβισί: Οι ελληνικές δεσμεύσεις αφορούν τη χώρα, όχι κάποια κυβέρνηση

Νέο μήνυμα προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση πως οφείλει να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη δημοσιοποίηση των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, που «κόβουν» στο 2,5% την ανάπτυξη για την Ελλάδα για το 2015, και μάλιστα μόνο εφόσον τηρηθεί πλήρως το πρόγραμμα στήριξης.

Οι δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «στο όνομα της χώρας», όχι στο όνομα οποιασδήποτε κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ως εχέγγυα χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαίωσε, όμως πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε ένα θετικό μήνυμα προς την Αθήνα, επισήμανε πως η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα της τρόικα, διευκρινίζοντας όμως πως όλα τα μέλη της τριμερούς, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα πρέπει να παραμείνουν αναμεμιγμένα στις διαπραγματεύσεις.

Παραδέχτηκε πως οι «θυσίες» από την πλευρά του ελληνικού λαού «έχουν υπάρξει βαριές», όμως υπογράμμισε πως χάρη σε αυτές η χώρα μας πετυχαίνει ανάπτυξη. «Και νομίζω πως κανένας δεν είναι διατεθειμένος να σπάσει [την ανάπτυξη]», συμπλήρωσε.
Πηγή: skai.gr