Ανάπτυξη, αλλά μόνο με βάση το πρόγραμμα, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δημοσιοποίησε τις οικονομικές προβλέψεις της.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν «έκοψε» την πρόβλεψη της για ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015, στο 2,5% από 2,9% που προβλέπει το πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως οι προβλέψεις της «προετοιμάστηκαν στη βάση της πλήρους υλοποίησης του προγράμματος στήριξης».

Προειδοποιεί δε την Αθήνα πως «η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση» των εφαρμοζόμενων πολιτικών «επηρεάζει την εμπιστοσύνη και μπορεί να πλήξει την ταχύτητα της ανάκαμψης» στην οικονομία.

«Έχουμε στοιχεία πως οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσουν την ανάκαμψη και να της δώσουν διάρκεια», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Με βάση την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, η Κομισιόν προβλέπει πλεόνασμα 1,1% το 2015 και 1,6% το 2016, ενώ παράλληλα διαβλέπει μείωση της ανεργίας στο 25% το 2015 και σε 22% το επόμενο έτος.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα πέσει από το 176,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2014 στο 170,2% το 2015 και στο 159,2% το 2016.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 1,3% για το τρέχον έτος, ενώ στην ευρύτερη Ε.Ε. η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,7%. Όπως τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, όλα τα μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να τονώσουν την οικονομική τους δραστηριότητα το 2015.

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. Μετά από πέντε χρόνια πολιτικών λιτότητας, το χρέος στην ευρωζώνη προβλέπεται πως θα φτάσει στο 94,4% του κοινού ΑΕΠ, ποσοστό που θα αποτελεί ιστορικό υψηλό στην ιστορία του κοινού νομίσματος.

Αναλυτικά οι προβλέψεις ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ