Δραγασάκης: Πιθανή και μια άμεση πολιτική συμφωνία με τους εταίρους

Για πιθανότητα άμεσης πολιτικής συμφωνίας με τους εταίρους, που θα καταστήσει περιττή κάθε συζήτηση για παράταση του προγράμματος, έκανε ουσιαστικά λόγο στο Mega o αντιπρόεδρος της  κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως υπογράμμισε, πολιτική συμφωνία μπορεί να υπάρξει ήδη εντός της εβδομάδας από τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα «από λεπρός της Ευρώπης γίνεται ένας καταλύτης ευρύτερων εξελίξεων».

Διευκρίνισε ότι «στις συναντήσεις που θα γίνουν μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση, μπορεί να υπάρξουν διάφορα σχήματα τα οποία θα εξασφαλίζουν την κάλυψη που θέλει η ΕΚΤ, να μπορεί να μας χορηγεί την ρευστότητα κλπ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «ποτέ δεν μίλησε για συνέχιση του προγράμματος, μίλησε είτε για πρόγραμμα, είτε για πολιτικό πλαίσιο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, για κάποιο λόγο ορισμένα κέντρα στην Ελλάδα θέλουν να βάλουν στο στόμα του κ. Ντράγκι άλλα πράγματα».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις του Βερολίνου, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «και μέσα στη Γερμανία υπάρχει συζήτηση, υπάρχουν διαφορετικές φωνές και εμείς αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι δεν έχουμε μια ελληνογερμανική σύγκρουση, ο αντίπαλός μας δεν είναι η Γερμανία, η αντίπαλός μας είναι μια πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη αυτά τα χρόνια και που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα καταρχάς σε εμάς αλλά κατ' επέκταση σε όλη την Ευρώπη».

Για το πρόγραμμα ρευστότητας (ELA) σημείωσε, ότι «την ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και ο κ. Ντράγκι και επομένως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην διαταραχθεί η ομαλή πορεία των πραγμάτων».


«Πρώτον κανείς δεν μιλάει για τρόικα, αλλά για θεσμούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ, δεν συζητάμε για συνέχιση προγράμματος αλλά για νέα συμφωνία, τρίτον η έμφαση όχι σε μέτρα αλλά σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο θέμα που προκλήθηκε την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr