Βαρουφάκης: Το κραχ στις αγορές είναι το σύμπτωμα, όχι το αίτιο (video)

«Το κραχ στις αγορές και οι αναλήψεις χρημάτων είναι το σύμπτωμα, όχι το αίτιο» του ελληνικού προβλήματος υπογράμμισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. O κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στο βρετανικό δίκτυο για τον τρόπο κάλυψης της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Eurogroup.

«Δεν είναι θέμα τελεσιγράφων και αντιπαραθέσεων... Aπλώς θέλουμε διαβουλεύσεις, το πρόγραμμα δεν βγαίνει... ζητούμε μερικές λίγες εβδομάδες για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας προς όφελος του ευρωπαίου, όχι μόνον του έλληνα φορολογούμενου» είπε.

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του BBC για τη συνάντησή του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «ποτέ δεν άκουσα τόσο ανακριβές ρεπορτάζ όπως αυτό του ΒΒC, ποτέ δεν είπα ότι δεν θα συζητήσουμε με τους εταίρους, αλλά ότι μας ενδιαφέρουν εποικοδομητικές συνομιλίες... Δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο.»

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, αλλά η τρόικα έχει δύο επίπεδα: το ένα το θεσμικό με το οποίο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε και το δεύτερο των υπαλλήλων που είναι καλοί άνθρωποι και δεν έχω τίποτα μαζί τους αλλά ζητούσαν την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχοντας αριθμούς για ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα που δεν παράγει αποτελέσματα» διευκρίνισε ο υπουργός. 

«Θα έπρεπε να κάνω τις δηλώσεις μου στα αγγλικά για να μη χαθείτε στη μετάφραση» δήλωσε σκωπτικά.

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε δε υπέρ της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά, λέγοντας ότι «έχει την πλήρη υποστήριξη μου». Αλλά όπως εξήγησε, «οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν εν μέσω αποπληθωριστικής διαδικασίας, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία πουλήθηκαν αντί ψιχίων και αυτά τα ψιχία πετάχτηκαν στη μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους».

Ερωτηθείς για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είπε ότι θέλουμε να τις συνεχίσουμε και να τις εμβαθύνουμε. «Στην Ελλάδα έγιναν απορρυθμίσεις» είπε.

Η δημοσιογράφος του BBC τον ρώτησε ακόμη αν εμπιστεύεται τη Γερμανία, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να απαντά ότι την εμπιστεύεται, παραπέμποντας σε άρθρο του στο οποίο επισήμαινε την ανάγκη μιας ηγεμονικής Γερμανίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Πηγή: skai.gr