Fitch: «Μεγάλος κίνδυνος» για την οικονομία από μια παρατεταμένη διαπραγματεύση

«Μεγάλο κίνδυνο» από τις «υψηλού ρίσκου και παρατεταμένες» διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα, που μπορούν να χτυπήσουν την ελληνική οικονομία, στραγγαλίζοντας την εμπιστοσύνη και πλήττοντας τη ρευστότητα στην αγορά, διαπιστώνει σε νέα ανάλυσή του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος παραμένει μεν πιστός στην εκτίμησή του, ότι η Αθήνα και η τριμερής θα καταλήξουν τελικά σε κάποια συμφωνία, καθότι υπάρχουν «ισχυρά θέλγητρα για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές», όμως προειδοποιεί πως – υπό τις παρούσες συνθήκες – «ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αβέβαιος».

Η Fitch υπογραμμίζει,  πως οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνιστούν ουσιαστικά «μια σκληρή διορία» για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας. Ωστόσο, προειδοποιεί πως οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν «αρκετούς μήνες», όπως συνέβη σε προηγούμενες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος.

«Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια [των διαβουλεύσεων] τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στη χρηματοδοτική θέση της χώρας, στη ρευστότητα των τραπεζών και στην οικονομία», αναφέρει η έκθεση.

Η Fitch στέκεται επίσης στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως κυβερνητικό εταίρο, υπογραμμίζοντας πως αυτό αποτελεί «σινιάλο μιας συγκρουσιακής προσέγγισης» στις επαφές με τους πιστωτές.

Τονίζει μάλιστα πως η κίνηση της νέας κυβέρνησης να ακυρώσει ή να αναβάλει μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη συμφωνηθεί «μπορεί να προκαλέσει απόσταση με την τρόικα».
Πηγή: skai.gr