Βαρουφάκης: «Reboot» στην Ευρώπη - Χαρδούβελης: Μνημόνια σκίζει η Πορτογαλία

«Δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν τίθεται θέμα μονομαχίας με την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, και ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία με πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την Παρασκευή συναντάται στην Αθήνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Με τον Ντάισελμπλουμ θα αποδομήσουμε το κλίμα αποδόμησης της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια και στην αργή, αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο μαζί με τους εταίρους μας, και εκείνοι αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση μας μια ευκαιρία για reboot (επανεκκίνηση) για όλη την Ευρώπη. Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» τόνισε.

«Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, δάνεια και χρέη. Δεν πιστεύουμε στα σκουπίδια, και στις Καγιέν, και στη ρύπανση από το διοξείδιο του άνθρακα από την υπερκατανάλωση... Άλλο λιτός βίος με αξιοπρέπεια, και άλλο πυραμιδική λιτότητα» εξήγησε.

«Ο λιτός βίος αρχίζει εδώ, με θεαματική μείωση των δαπανών του υπουργείου, με επαναπρόσληψη των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ως συμβολική και ουσιαστική πρώτη κίνηση... Είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό και συμβούλους» σημείωσε ο υπουργός.

«Δεν έχουμε πολυτέλεια να τρενάρουμε τη διαπραγμάτευση»

«Δεν έχουμε πολυτέλεια να τρενάρουμε τη διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούλιο, το Eurogroup μας έδωσε παράταση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες έρχονται πιο μπροστά επειδή τα έσοδα ήταν λιγότερα, να μην αφήσουμε λεφτά της δόσης στο τραπέζι» προειδοποίησε από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης. «Το 1,9 δισεκ. ευρώ από τα 7 δισεκ. της ΕΚΤ είναι η φαρμακευτική δαπάνη του 2015 και το 1/4 του ΕΝΦΙΑ» πρόσθεσε.

«Εύχομαι ειλικρινά να πετύχει η κυβέρνηση. Το θέλουμε και εμείς και ο κόσμος... Οι ξένοι δεν βλέπουν ούτε 'κόκκινο' ούτε 'πράσινο' ούτε 'γαλάζιο' Έλληνα, μόνο Έλληνα βλέπουν...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

«Υπάρχει σαφής δείκτης που δεν επιδέχεται ερμηνείας... να κάνουμε ό,τι έκανε η Ιρλανδία και ότι κάνει και η Πορτογαλία να δανειζόμαστε με ομόλογα 30ετους διάρκειας από τις αγορές και να λέμε στο ΔΝΤ: ‘δεν με ενδιαφέρει τι λες’, αυτό σημαίνει στην πράξη σκίζουμε τα μνημόνια» είπε δε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις αναφορές περί αναστολής ιδιωτικοποιήσεων όπως του ΟΛΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το λιμάνι του Πειραιά δεν θα κολυμπάει και θα φτάσει στη Σαγκάη θα μείνει εδώ δεν χάνεις όταν ιδιωτικοποιείς.»

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ακόμη ότι η οικονομία ήταν κοντά στην απογείωση: «μπήκε σε αυτό ένα φρένο, το θέμα είναι το φρένο να φύγει και να συνεχιστεί η θετική πορεία».
Πηγή: skai.gr