Τσακαλώτος: «Δεν μπορεί να γίνει» πλήρης αποπληρωμή του ελληνικού χρέους

«Κανείς δεν πιστεύει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» ή πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το 100% του υφιστάμενου χρέους της, δήλωσε στο BBC, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αναμένεται να είναι ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.

«Δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν οικονομολόγο που, από το βάθος της καρδιάς του, θα πει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της. Δεν μπορεί να γίνει», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές πως δεν προτίθενται να δεχτούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με την Ευρώπη να αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας των ελληνικών δανείων στήριξης.

Τόνισε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει πως έχει πραγματικά τη βούληση να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφορετικά θα αποδείξει πως η Ευρώπη αδυνατεί να ενσωματώσει τη «δημοκρατική και την κοινωνική αλλαγή».

Αποσαφήνισε πως το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωζώνης είναι «ο χειρότερος εφιάλτης», προσθέτοντας όμως, πως τυχόν κατάρρευση της Ελλάδας ή έξοδός της από το ευρώ θα σήμαινε ακριβώς την πτώση της νομισματικής ένωσης.

«Λέμε από την αρχή πως η ευρωζώνη κινδυνεύει, το ευρώ κινδυνεύει, αλλά ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ [...] Ο κίνδυνος προέρχεται από τις πολιτικές λιτότητας», είπε.
Πηγή: skai.gr